IMSLP:Tekijänoikeudet lyhyesti

Revision as of 16:11, 27 June 2013 by Morgus (Talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Jos haluat tarkemman kuvauksen tekijänoikeuksista ja public domainista, käy public domain-sivulla. Asiasta voi kysyä tarkemmin foorumilla.

'Public Domain' tarkoittaa, että teos ei enää ole suojattu tekijänoikeudella ja sitä voi vapaasti jakaa.


Kuuluuko teos public domainiin?

Kanada

(Kiina, Korea, Japani, Etelä-Afrikka)


Viimeinen elossa ollut säveltäjä/toimittaja/libretisti:
Kuoli ennen vuotta 1963: KYLLÄ
Kuoli vuoden 1962 jälkeen: EI

Teos, joka on julkaistu ensimmäisen kerran vasta säveltäjän kuoleman jälkeen on tekijänoikeuksien alainen 50 vuotta ensimmäisen julkaisupäivänsä jälkeen.

Yhdysvallat



Mikä tahansa teos:
Julkaistu ennen vuotta 1923: KYLLÄ
Julkaistu vuoden 1922 jälkeen: EI




Euroopan unioni



Viimeinen elossa ollut säveltäjä/toimittaja/libretisti:
Kuoli ennen vuotta 1943: KYLLÄ
Kuoli vuoden 1942 jälkeen: EI

Teos, joka on julkaistu ensimmäisen kerran yli 70 vuotta säveltäjän kuoleman jälkeen on tekijänoikeuksien alainen 25 vuotta ensimmäisen julkaisupäivänsä jälkeen.

Jotta teos sallitaan IMSLP:hen, sen täytyy olla public domainissa joko Kanadassa* tai Yhdysvalloissa**. Lisäksi, jotta pääpalvelimella (Kanadassa) oleva tiedosto asetetaan vapaaseen jakeluun, sen täytyy olla public domainissa joko Yhdysvalloissa tai EU:ssa. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että kaikki IMSLP:hen osallistujat ymmärtävät nämä säännöt.
*Tiedostot, jotka vapautuvat public domainiin seuraavana vuonna pidetään sivustolla, mutta niiden lataaminen on estetty. Tiedostoja ei voi myöskään julkaista EU-palvelimella julkaisematta niitä myös Kanadan palvelimella.
**Tiedostot, jotka kuuluvat public domainiin vain Yhdysvalloissa, ovat saatavilla vain USA:n palvelimelta. Lisätietoja saa tästä keskustelusta.

Tekijänoikeudet alueittain

Kanada (myös Kiina, Japani ja Etelä-Korea)

  • Teos on public domainissa, jos viimeinen elossa ollut tekijä/toimittaja/libretisti on kuollut yli 50 vuotta sitten.
    • Esimerkki: Sergei Prokofjevin teokset kuuluvat public domainiin Kanadassa, koska hän kuoli vuonna 1953.
  • Vain Kanadassa teos, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vasta tekijän kuoleman jälkeen, voidaan pitää tekijänoikeuksien alaisena 50 vuotta ensimmäisen julkaisupäivänsä jälkeen.

Yhdysvallat

  • Mikä tahansa teos, joka on julkaistu ennen vuotta 1923, on public domainissa.
  • Kaikilla teoksilla, jotka julkaistiin vuosien 1923 ja 1977 välillä, on tekijänoikeudet 95 vuoden ajan.
  • Kaikilla teoksilla, jotka on julkaistu vuonna 1978 tai sen jälkeen, tekijänoikeuksien voimassaoloaika on koko tekijän elinikä ja 70 vuotta kuoleman jälkeen.

Euroopan unioni

  • Teos kuulu public domainiin, jos viimeinen tekijä/toimittaja/libretisti on kuollut yli 70 vuotta sitten.
    • Esimerkki: Maurice Ravelin teokset ovat public domainissa, koska hän kuoli vuonna 1937.
      • Ranskassa teoksilla on pidempi tekijänoikeusaika sota-aikojen (1. ja 2. maailmansota) vuoksi. Ennen vuotta 1995 kuolleiden säveltäjien julkaisemat teokset vuosien 1921 ja 1947 välillä ovat tekijänoikeuksien alaisina 78 vuotta ja 120 päivää. Teoksilla, jotka julkaistiin ennen vuotta 1921, tekijänoikeusaika on 84 vuotta ja 272 päivää. Tämän vuoksi esimerkiksi Ravelin teokset eivät kuulu public domainiin Ranskassa, vaikka näin on monissa Euroopan maissa.
  • Teos, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vasta viimeisen tekijän/toimittajan/libretistin kuoleman jälkeen, on tekijänoikeutettu ainakin 25 vuotta ensimmäisen julkaisupäivänsä jälkeen.

Urtext-versiot

  • Kanadassa "tieteelliset" tai "Urtext"-versiot (toimittaja on yrittänyt pitää alkuperäisen sävellyksen mahdollisimman muokkaamattomana) eivät ole tekijänoikeutettuja. Kuitenkin,
  • EU:ssa Urtext-versiot saavat enintään 30 vuoden ajaksi tekijänoikeussuojan julkaisun jälkeen. IMSLP noudattaa tätä sääntöä vapaaehtoisesti 25 vuoden ajan julkaisijoiden hyväksi.
  • Yhdysvalloissa Urtext-versiot ovat periaattessa suojattuja, kuten muutkin teokset. Kuitenkin moni on tullut public domainiin, koska tekijänoikeuksia ei ole uusittu, annettu ilmoitusta yms. Jos et ole varma teoksen Urtext-version tekijänoikeustilanteesta USA:ssa, kysy sitä foorumilla.

Äänitykset

EU

Äänitys kuuluu public domainiin 50 vuotta laillisen julkaisun jälkeen.

Kanada

Äänitys kuuluu public domainiin, jos viimeinen elossa ollut esittäjä/tekijä/libretisti äänityksessä on kuollut ainakin 50 vuotta sitten.

USA

Äänitykset, jotka on tehty ennen vuotta 1972, voivat olla tekijänoikeuksien alaisia Yhdysvalloissa 15. helmikuuta 2067 asti. Lisätietoja täältä.
Katso myös: Pikaopas nuottien lähettämiseen